Utrinek časa za vse čase

Utrinek časa za vse čase

V Knjižnici Jožeta Udoviča je na ogled zanimiva razstava, nastala na osnovi izbranih fotografij Petra Nagliča, rojenega v Šmarci pri Kamniku v obrtniški družini. Ker je bil poročen z Marijo Bonač iz Selščka, so na fotografijah tudi notranjski motivi. Razstava prinaša likovni dialog sodobnih ustvarjalcev – Tomaža Perka, Marjana Mančka, Veljka Tomana, Janeza Kovačiča, Romana Šviglja … − s fotografskimi motivi iz Nagličeve zbirke. O razstavljenih delih je spregovorila umetnostna zgodovinarka mag. Bernarda Stenovec: Dela so povabljeni umetniki ustvarili v različnih tehnikah: slikarskih, grafičnih, risarskih, kiparskih, tudi v lesorezu, varjenem železu. Na predstavitvi smo slišali tudi poezijo Jožeta Udoviča, kar je bil posebej dragocen trenutek. Matjaž Šporar, vnuk Petra Nagliča, pobudnik razstave, je povedal, da je bil Naglič ščetarski mojster, tovarnar, romar, planinec, predvsem pa amaterski fotograf, ki je za seboj zapustil obsežno fotografsko zbirko in predstavlja pomemben doprinos h kulturni in tehnični dediščini ne samo domačega kraja, temveč tudi širše. Matjaž Šporar z neverjetnim žarom skrbi za dediščino svojega prednika.

Na razstavi so na ogled tudi Nagličevi predmeti: fotografski aparat Agfa Billy Clack, ki ga je uporabljal med svetovnima vojnama, Agfina bliskovka na magnezijev prah, zapisnik plošč – seznam posnetih fotografij na steklene plošče med letoma 1900 in 1930 ter posnetki filmov med letoma 1937 in 1940, štampiljka, originalne Nagličeve fotografije.

Ob 140-letnici rojstva Petra Nagliča (1883−1959) je izšel obsežen katalog, ki ga je izdalo Društvo Petra Nagliča iz Šmarce.

Razstava je v knjižnici na ogled do konca septembra.

Marija Hribar, foto: MH

Naglic - Utrinek časa za vse čase